torsdag 22 december 2011

Angående viktnedgången, en liten avstickare från jul och inredning:)

Efter att jag skrev om min viktnedgång häromdagen, har flera bett om råd och tips. Klart jag delar med mig av hur jag gått till väga, och speciellt när det gått så himla bra.

Jag fick helt enkelt ett recept av en specialistläkare. Ett grönt recept kan man kalla det. På det skrev han följande:

Ät endast frukt, grönsaker, kött och fisk. Drick vatten. Så stämplade han receptet och gav det till mig.

På den väger är det. Det låter kanske som något alla människor såklart vet redan. Men för mig så var det verkligen så att jag behövde höra det från en läkare, att såhär gör du.
 
Så den 10 augusti ändrade jag (och maken, även om han är smal och stark, så är det ju bättre att äta sundare för honom också)
livsstil både när det gäller mat och motion. Så idag, 4 månader senare är jag alltså 31 kilo lättare.
 
Jag har inte en enda gång gått hungrig och kännt att jag vill ge upp. Jag äter massa god mat i form av kött, fisk, skaldjur, grönsaker, lite nötter och frön och till det dricker jag endast vatten. För mig som älskar vatten är det ju toppen. Till frukost, lunch och mellanmål äter jag frukter av olika slag. I frukt så är det ju en del socker, och alla har sina meningar om det. Men om du äter lite varierat inom frukterna, så du inte bara äter banan tex, utan varierar så du får i dig frukt med c-vitamin, fibrer osv på en lagom nivå så fungerar det jätte bra, i alla fall på mig. När det gäller grönsaker så äter jag faktiskt allt förutom potatis, för det går jag upp i vikt av så det är jätte onödigt.
 
Man kan variera sallader och grönsakskompotter i det oändliga, och de dagarna jag har noll inspiration tar jag en god fiskbit i ugnen, kokar lite grönsaker och kryddar med en extra god krydda. Går jag hungrig från bordet då, är det något som inte stämmer, haha.
 
Och så när det gäller motionen. Från att ha tränat lite varierat i hela livet till att inte träna något alls, har vi nu gått över till att promenera 3-5 dagar i veckan, 40-60 minuter. Där vi bor är det mycket upp och ner, så efter en timme är man helt färdig, och jösses vilket resultat det ger att gå! Kan man sedan börja små jogga lite då och då som jag gör ibland, är det bara ett plus.
 
Ja, såhär har alltså jag klarat att gå ned i vikt. Jag har inte offrat något. Jag äter god hälsosam mat och jag rör på mig. Ger man sig sjutton på att det ska gå, så går det!
 
Jag måste bara tillägga, för det är flera som frågat. När det gäller såser, tillbehör, godis snacks osv. Nej, jag äter alltså inget av det. När jag skriver kött, fisk, skaldjur, grönsaker, lite nötter och frön och vatten så är det verkligen bara det. För min del så funkar det inte att ha en dag i veckan när jag får gå bananas och äta allt jag vill. Då förstör jag en veckas arbete. När jag överväger vad som är viktigast. Att orka vardagen, att känna mig ung och frisk som jag faktiskt är, att ha ett bra självförtroende, ELLER att ta den där tårtbiten eller godispåsen som ger dig 1 minuts njutning, då väljer jag hellre det första. För jag känner min kropp. Jag vet att den inte mår bra av det andra, så för min del är det inte så svårt att välja. Bara man bestämmer sig.
 
Jag tror på att alla måste hitta sitt sätt att gå ner i vikt på. Någon kanske kan köra samma livsstil som mig, men lägga till tex potatis, godis på lördagar osv och ändå gå ner i vikt på ett bra sätt, och det är ju toppen. Alla är vi olika:).
 
Hoppas jag kunde inspirere någon där ute.
 
Vi hörs ikväll, då visar jag julgranen,som då ska ha fått ljus:).

2 kommentarer:

  1. Grattis till ditt nya liv!! En eloge till Dig! Nu klarar du säkert att kryssa mellan julmåltiderna alldeles galant!! God Jul! Kramen Lisbeth

    SvaraRadera
  2. Tack för ditt svar!Egentligen är det ju sunt förnuft som det är frågan om men man behöver en spark i baken för att komma igång och någon som kan ge inspiration och det har du gjort!
    Ha det så bra i ditt nya hemland,ni har så julmysigt och hemtrevligt!

    Annette

    SvaraRadera